Het Primair Onderwijs in Vogelvlucht

Voor MR-en en directies die met elkaar in gesprek willen over de zaken die er echt toe doen op school! 

Inleiding en doel

Binnen de medezeggenschap zijn in het primair onderwijs een groot aantal ouders en leerkrachten actief om mee te denken en te beslissen over de beleidsontwikkeling op scholen. In de medezeggenschapsraad (MR) mogen ze meepraten, adviezen geven en wel of niet instemmen met belangrijke ontwikkelingen binnen de school.  Vaak nemen zij in de MR zeer waardevolle kennis en ervaring mee vanuit hun eigen professionele achtergrond. 

Het primair onderwijs is de laatste decennia flink veranderd. Voor de ‘gemiddelde’ ouder is het daardoor best lastig om een voorstelling te maken hoe het onderwijs anno 2018 is georganiseerd en het hoe er dagelijks in een klas of school aan toe gaat. Voor zowel ouders als leerkrachten is het niet altijd helder wat de kaders zijn waarbinnen de schoolleiding mag of moet opereren. Een goed beeld daarvan is echter wel van belang om goed en constructief mee te kunnen denken over beleidsontwikkelingen binnen de school. Deze cursus is bedoeld om ouders en leerkrachten een stuk basiskennis bij te brengen over de kaders van en de ontwikkelingen binnen het onderwijs. Hierdoor zullen ze instaat zijn om op basis van inhoudelijke kennis betere discussie te voeren met de directie over de ontwikkelingen die er echt toe doen op school!

Opzet van de cursus

De cursus bestaat uit 2 blokken van circa 2 tot 2.5 uur en wordt in principe gegeven op de eigen school tijdens 2 aparte (avond)sessies. De cursus is bedoeld voor een complete medezeggenschapsraad zodat ouders en leerkrachten beschikken over dezelfde basiskennis en daardoor een gemeenschappelijke referentiekader. Om die reden is het wenselijk dat ook de directie deelneemt. Deze cursus is ook interessant voor (nieuwe leden in) een ouder-bestuur of de Raad van Toezicht.

Tijdens de cursus zullen aan de hand van een compacte presentatie ‘in vogelvlucht’ diverse onderwerpen aan bod komen. Afhankelijk van de ontwikkelingen die op een school plaatsvinden kan vooraf afgesproken worden om sommige onderwerpen wat uitgebreider te behandelen of thema’s aan de cursus toe te voegen. Elk onderwerp wordt afgesloten met een aantal aanbevelingen en/of overpeinzingen die de MR en directie stimuleren met elkaar over dat onderwerp in gesprek te gaan. De presentatie en een samenvatting van alle aanbevelingen wordt na afloop ter beschikking gesteld.

Deze cursus is een aanvulling op de ‘standaard’ MR-cursussen die met name in gaan op de kaders en spelregels van de Wet op de Medezeggenschap (WMS).

Mogelijke onderwerpen (in overleg):

  • Het wettelijk kader van het PO: wat mag en moet de schoolleiding allemaal wel en niet?
  • Kerndoelen en referentieniveaus: wat zijn dat precies?
  • Visie en Missie, oftewel waar ‘staat en gaat’ onze school eigenlijk voor?
  • Inrichting van het onderwijs: over effectief onderwijs, OGW versus HGW, het pedagogisch klimaat, klassenmanagement, een goede instructie en de organisatie en planning van het onderwijs.
  • Toetsen: over de zin en onzin van methode toetsen, (CITO) LOVS-toetsen en de Centrale Eindtoets.
  • Zorg en passend onderwijs: hoe is dat in hoofdlijnen georganiseerd op een school?
  • Integraal Personeelsbeleid:  over teamontwikkeling, de 40-urige werkweek, de normjaartaak en het taakbeleid.
  • Financiering van het PO en de speelruimte die een school daarin wel en soms ook niet heeft.
  • ICT (beleid): waarom is dat voor veel scholen toch zo’n lastig onderwerp?
  • Van leerstofjaarklassensysteem naar meer gepersonaliseerd onderwijs: ‘de’ oplossing of mode-gril?
  • Kwaliteit: van (ingewikkeld) managementmodel tot praktische beleidsinstrument.
Desgewenst kunnen inoverleg andere onderwerpen toegevoegd worden.